Bakan Dönmez: Amasra madenindeki denetimde bir sorun tespit edilmemiştir
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra'daki maden faciası hakkında Meclis'i bilgilendiriyor.

 
Dönmez, "21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra'da denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiştir," dedi.
 
Grizu patlaması sonucu yaşanan facia sırasında madende 110 kişinin bulunduğunu belirten Bakan Dönmez, madencilerden 58'inin sağ tahliye edildiğini, 11 madencinin de yaralı olarak hastaneye sevk edildiğini belirtti.
 
Maden faciasında 41 madenci hayatını kaybetmişti.
 
Amasra TTK madeninde güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığı ve gerekli denetimlerin yapılmadığı iddialarına da yanıt veren Bakan Dönmez özetle şöyle konuştu:
 
"TTK'nın 12 yılda 677 milyon liralık yatırımın yüzde 33'ü iş güvenliğine ayrılmıştır. Amasra Müessesine 77 milyon lira yatırım yapılmıştır. Yönetmeliğe göre 250 çalışana bir iş sağlığı güvenliği uzmanı görevlendirilmesi şartken, 580 çalışana 16 iş güvenliği uzmanı görevlendirilmiştir.
 
"Çalışma alanlarındaki risklerin iş güvenliği uzmanları tarafından değerlendirme zorunluluğu getirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına İTÜ aracılığıyla eğitimler aldırılmış, risk değerlendirilmesi çalışması gerçekleşmiştir.
 
"Maden ocakları yılda ortalama dört kez denetlenmiştir. 21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra'da denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiştir. Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gereken desteği vereceğiz.
 
"Sayıştay raporları çarpıtıldı"
 
"2022 yılı içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca tam 26 denetim yapılmış, dördü Amasra'da gerçekleştirilmiştir. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurum işyerlerinde 45 denetim yapılmış olup, yedisi Amasra'da gerçekleşmiştir.
 
"Kazanın olduğu gün, Sayıştay raporları çarpıtılarak, metan gaz miktarı 'Yüksek seviyede metan tespit edildi' şeklinde lanse edildi. Kömürün içindeki metan ile ocaktaki havalandırma içindeki metan farklıdır.
 
"Delme ve patlamaya dair ortaya atılan iddialara ilişkin, dünya genelindeki madencilik operasyonlarında delme ve patlatma işlemi kullanılmaktadır. Ülkemizde de uygulanmaktadır. Son olarak maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. Yeraltı çalışma alanlarında 24 saat boyunca izlenmekte, bilgiler de kayıt altına alınmaktadır. Kara kutumuz var, her tür telsiz ve telefon görüşmesi kayıt altında. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak."
 
Bakan Dönmez, madende hayatını kaybedenlerin ailelerine TTK, Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile, Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kişi başı 1,5 milyon lira ödeme yapılacağını da belirtti.

Diğer Yazılarımız