ABD dünyadaki tüm remdesivir stoklarını satın aldı
Korona virüsüne karşı etkili olduğu kanıtlanan remdesivir isimli ilacın stoklarının ABD tarafından tüketildiği ortaya çıktı. ABD'nin 500 binden fazla doz remdesivir aldığı ve bu miktarın, temmuz, ağustos ve eylül ayları için planlanan üretim miktarının yüzde 90'ı olduğu belirtildi.

Amerikan yönetimi, korona virüsü tedavisinde etkili olduğu kanıtlanan remdesivir isimli ilacın dünyadaki mevcut stoklarının neredeyse tamamını satın aldı. Buna göre ABD, son günlerde 500 binden fazla doz remdesivir stokladı. Donald Trump yönetiminin bu tek taraflı tavrına tepki gösteren uzmanlar, şu an diğer ülkelerin bu ilacı alamadığını söyledi.

Korona virüsü semptomlarını daha hızlı geçirdiği kanıtlanan ve Amerikan ilaç firması Gilead tarafından üretilen remdesivir, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Covid-19 tedavisi için onay alan ilk ilaç olmuştu. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da geçtiğimiz hafta bu ilaca onay vermişti.

 

Ancak Trump yönetiminin dünyadaki tüm mevcut stokları son günlerde tüketerek 500 binden fazla doz remdesivir aldığı ortaya çıktı. Bu miktarın, Gilead firmasının temmuz, ağustos ve eylül ayları için planladığı üretim miktarının yüzde 90’ı olduğu belirtildi.

‘BUNUN BİR AŞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN’

Amerikan Sağlık Bakanı Alex Azar “Başkan Trump, Amerikalıların Covid-19’a karşı ilk izinli ilaca erişimini garanti altına almak adına harika bir anlaşma yaptı” dese de, dünyanın geri kalanı aynı fikirde değil. Liverpool Üniversitesi’nden Dr. Andrew Hill, sözgelimi Avrupa için şu an remdesivir almanın mümkün olmadığını söyleyerek “Bunun bir aşı olduğunu düşünün” dedi. Hill, mevcut aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi halinde ülkelerin erişim sorununu aşmak için mekanizmalar üretmesi gerektiğini zöyledi.

Diğer Yazılarımız