ABD ordusu Trump'a direniyor
ABD Başkanı Donald Trump'ın ırkçılık karşıtı protestoculara karşı asker konuşlandırmayı teklif etmesinin ardından, ABD Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanlarına hitaben bir genelge yayımladı. Twitter'dan da paylaşılan genelgede, ordunun Anayasa'ya bağlı olduğu vurgulandı; Anayasa'nın ifade ve toplanma özgürlüğünü garanti ettiği hatırlatıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ırkçılık karşıtı protestoculara karşı orduyu devre sokmak istemesine ve sertlik yanlısı tavrına karşı ordudan görülmemiş bir ‘ret’ geldi. Amerikan Genelkurmayı, tüm kuvvet komutanlarına hitaben yayımladığı genelgede Amerikalıların ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkına sahip olduğu vurgulandı; askerlerden anayasaya uyulması istendi.

Toplumsal eşitlik vurgusunun yapıldığı genelge, birçokları tarafından Trump’ın göstericilere karşı güç kullanılmasından yana olan tutumuna karşı bir ‘başkaldırı’ ve Başkan’ın anayasal olmayan emirlerine uymama çağrısı olarak yorumlandı. Bununla birlikte, Amerikan Genelkurmayı’nın Twitter hesabından paylaştığı açıklamanın altında çok sayıda kişi de ABD Genelkurmay Başkanı General Milley’ye istifa çağrısı yaptı.

Milley’nin imzasını taşıyan 2 Haziran tarihli belgede özetle şu ifadeler kullanılıyor:

“1. ABD ordusunun her bir üyesi Anayasa’yı ve Anayasa’yla bütünleşmiş değerleri desteklemek ve korumak için yemin eder. Bu belge, bütün erkek ve kadınların eşit doğduğuna, saygı ve onurla muamele görmeleri gerektiğine dair esas ilkeyi temel alır. Aynı zamanda bütün Amerikalılara ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü sağlar. Biz üniforma giyenler -bütün kollarımız, bütün unsurlarımız ve bütün rütbedekileri olarak- Anayasa’daki ulusal değer ve ilkelere hâlâ bağlıyız.

2. Mevcut kriz sırasında, Ulusal Muhafızlar hayatları ve mülkü korumak, huzuru tesis etmek ve kamu güvenliğini sağlamak adına eyalet valilerinin yetkisi altında görev yapmaktadır.

3. Bütün ırklardan, renklerden ve inançlardan oluşan ordu mensupları olarak, sizler Anayasa’nın ideallerini ihtiva ediyorsunuz. Lütfen bütün birliklerimize ve liderlerimize, ulusumuzun değerlerini koruyacağımızı, ulusal yasalar ve kendi yüksek standartlarımızla uyumlu olarak hareket edeceğimizi hatırlatın.”

Diğer Yazılarımız