Aile Bakanı Derya Yanık: Pınak Gültekin davasında haksız tahrik yanlış bir değerlendirme
Pınar Gültekin'in katili Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanmasını doğru bulmadığını ifade eden Bakan Yanık, "Haksız tahrik uygulanmaması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Bu davada haksız tahrik yanlış bir değerlendirmedir. Bir hukukçu olarak söylüyorum faili cesaretlendiren bir eylemdir" dedi.

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı'nın (32), ‘canavarca hisle, eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan yargılandığı davada verilen karar tartışmaları da beraberinde getirdi.
 
Mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verdi.
 
“YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”
 
Katile uygulanan haksız tahrik indirimi toplumun geniş bir kesimi tarafından tepkiyle karşılandı. Karara bir itiraz da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi.
 
Bakan Yanık şunları söyledi:
 
* Haksız tahrik indirimi uygulanmış olmasına biz de açıkçası çok üzgünüz. Çünkü biz bakanlık olarak bu davayı en başından beri takip ediyoruz. Yani dosyanın içeriğine arkadaşlarımız çok vakıflar. Ben de dosyayı bir hukukçu kimliği ile bizâtihi yakından takip ediyorum.
 
* Dolayısıyla biz dün itibariyle İstinaf Mahkemesi’ne müracaat etme anlamında süre tutum dilekçemizi verdik. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra da istinaf gerekçelerimizi ayrıca dosyaya sunacağız. Süreci takip ediyoruz.
 
 
* Bizim açımızdan kadına yönelik şiddetle mücadele bir bütün. Şiddet faillerinin bu olayda çok canavarca eylemi ortada. Dolayısıyla cezanın da yerini bulması, failin hukuka uygun bir biçimde hak ettiği cezayı alması da şiddetle mücadelemizin bir parçası. Dolayısıyla biz sonuna kadar süreci takip edeceğiz ve üst mahkemelere taşıyacağız.”
 
“FAİLİ CESARETLENDİREN BİR EYLEMDİR”
 
Pınar Gültekin davasında haksız tahrik uygulanmaması gerektiğini belirten Yanık, sözlerine şöyle devam etti:
 
* “Genel olarak şiddetle mücadele noktasında yargılamanın seyrinin, yargılamanın hızının, yargı mercilerinin verdiği kararların içeriğinin şiddetle mücadelede çok önemli katkısı olduğunu, şiddetle mücadeleye çok ciddi bir desteği olduğunu hep ifade ettik. Bundan sonra da bunu takip edeceğiz ve gözeteceğiz.
 
* Ben bir hukukçu kimliği ile söyleyecek olursam ‘haksız tahrik bir yargılama süresi midir?’ Doğru, evet öyledir. Ancak bunu olayın niteliğine, içeriğine, şeklinde, şema haline göre değerlendirirsiniz.
 
* Biz burada haksız tahrik indirimi uygulanmaması gerektiğini en başından beri bakanlık olarak söylüyoruz. Çünkü olayın vuku buluş şekli ortada. Bu asla bir ön kabul değildir onun özellikle altını çizmek istiyorum.
 
* Bizim bakanlık olarak yaptığımız hiçbir işlem, hiçbir itiraz ya da hiçbir süreç takibi genel geçer ezberler üzerinden yürümüyor. Arkadaşlarımız titizlikle dosyaları, delilleri inceliyor ve bu deliller çerçevesinde beyanlarda ve taleplerde bulunuyor, davayı üst mahkemelere taşıyoruz.
 
* Pınar Gültekin davasında da süreci başından beri titizlikle takip eden hukukçu arkadaşlarımızın ve bizim de kanaatimiz haksız tahrik indirimi bu davada son derece yanlış bir değerlendirmedir.
 
* Faili cesaretlendiren bir değerlendirmedir ve kamuoyunun, adaletin tecellisi düşüncesini sarsan bir sonuçtur. Biz buna itirazımızı yapacağız. Yüksek mahkemeler de değerlendirecekler.”

Diğer Yazılarımız