Babacan'dan faiz yanıtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar faizciydi" açıklamasına yanıt verdi. Babacan, "Türkiye’nin yaşadığı bunca sıkıntı varken, anlamsız tartışmalar üretmek yerine çözüm için çalışmak zorundayız. Çalışıyoruz."

Yeni parti kurmaya hazırlanan eski bakan Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar bana karşı çıkmışlardı. Niye? Zaten onlar faizciydi. Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyordum” sözleriyle başlayan tartışma üzerine açıklama Twitter hesabından açıklama yaptı. Babacan tweet’inde, “Geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazırım. Ancak bizim Türkiye’nin bugününe ve geleceğine odaklanmamız gerekiyor” dedi.
 
 
 
“Dün akşamdan bu yana faiz konusu üzerinden yapılan tartışmaları izliyorum” diyen Babacan, “Geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazırım. Ancak bizim Türkiye’nin bugününe ve geleceğine odaklanmamız gerekiyor” yorumunu yaptı.
 
Babacan, faizlere ilişkin şunları söyledi: “Faizlerle ilgili güncel birkaç rakamı paylaşmak isterim: Merkezi yönetim bütçesinden ödenen faiz 2017 yılında 57 Milyar iken 2018’de 74 Milyar TL’ye çıktı. Hükümetin programına göre faiz ödemeleri 2019’da 103 Milyar, 2020’de 139 Milyar TL. Dikkatinizi çekmek isterim: Devletin vatandaşlarından vergi toplayarak piyasaya ödediği faiz 3 yılda 57 Milyar’dan 139 Milyar TL’ye ulaşıyor. Artış oranı % 144.”
 
‘TÜRKİYE’NİN İŞSİZLİK GİBİ DEVASA SORUNLARI VAR’
 
Paylaştığı bilgilere ilişkin, “Dahası, Türkiye’nin hayat pahalılığı gibi, işsizlik gibi devasa sorunları var” diyen Babacan, paylaşımını, “Gerçekleri saklamadan ülkemizin sorunlarını açıkça konuşmamız gerekiyor. Türkiye’nin yaşadığı bunca sıkıntı varken, anlamsız tartışmalar üretmek yerine çözüm için çalışmak zorundayız. Çalışıyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.
 
ERDOĞAN: PARTİ KURMA ÇALIŞAN BAZI ARKADAŞLAR BANA KARŞI ÇIKMIŞTI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı televizyon yayınında ekonomiye yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine, isim vermeden eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ı eleştirmişti ve şunları söylemişti:
 
“2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben bir çıkış yapmıştım. Demiştim ki, ‘Bu kriz bizi teğet geçer.’ Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar var ya onlar da o zaman benim yanımda olanlar bana karşı çıkmışlardı. Niye? Çünkü talimatı IMF’den alıyorlardı. İnandığımı ben de kararlı bir şekilde sürdürdüm. Böyle bir noktadaydılar. Zaten onlar faizciydi. Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyordum. Niye? Ortada bir gerçek var. Yüzde 63 politika faiziyle Türkiye’yi devraldık. Yüzde 63’ten aldık ve faizi 4,6’ya kadar indirdik, bunu indirdiğimiz zaman enflasyon da 6,5-7’ye falan gelmişti. Çünkü benim alanım da ekonomi. İnancım şu, sebep netice ilişkisi. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe, enflasyon da düşer. Ters orantılı değildir. Benim tezim hala budur.”

Diğer Yazılarımız