Barolardan yasa değişikliği hazırlıklarına tepki
AKP, baro sisteminde önemli değişiklikler öngören yasa değişikliği hazırlığında son aşamaya geldi. Barolar ise başta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül olmak üzere iktidar partisi AKP'yi ziyaret ederek, çoklu baro sistemi ve seçim sistemi değişikliğine ilişkin çalışmaların durdurulmasını istedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve 80 baroyu temsilen 31 baro başkanı, dün sabah saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar süren ziyaretlerinde, "Salgın döneminde avukatlar olarak bürolarımızı kapattık, çok ağır sıkıntalar yaşadık. Böyle bir dönemde, siz baroların seçim sistemi yapısını değiştirmek istiyorsunuz, biz seçim değil, geçim derdindeyiz" mesajını ilettiler.

Noterler gibi numaralandırılacak

AKP yönetimi, barolarla ilgili yasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını büyük ölçüde şekillendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi doğrultusunda, çoklu baro sistemi öngörülürken, seçim sistemi değişikliğinden vazgeçildi. AKP'nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye Barolar Birliği'nin çatı kuruluş olarak tek kalması planlanırken, üye sayısı çok olan Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük illerde birden çok baro kurulmasının yolu açılıyor.

AKP'nin taslak çalışmasına göre avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde 2 bin üye ile yeni il barosu kurulabilecek. İdeolojik çağrışımlar yapmaması için de tıpkı noterlerde olduğu gibi barolar numaralandırılacak.

Barolar geceyarısına kadar mesai yaptı

Kendilerinden görüş alınmadan ve salgınla mücadele edilirken alelacele yasa değişikliği yapılmasına karşı çıkan barolar ise dün iktidar ve muhalefet partileri ile görüşerek karşı çıkış gerekçelerini iletti.

Diğer Yazılarımız