İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti
İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa ettiğini açıkladı. Truss istifa kararını Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Liz Truss 5 Eylül'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilmiş, 6 Eylül'de de başbakan olarak atanmıştı. Sadece 45 gün görev yapan Truss böylece İngiltere'nin tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu.
 
Truss istifa açıklamasında parti liderliğini belirleme konusundaki yetkili kurul olan 1922 Komisyonu'nun yeni liderin 28 Ekim'e kadar belirlenmesine karar verdiğini, o zamana dek görevi sürdüreceğini söyledi.
 
Truss dün Parlamento'da kendisine yönelik eleştirileri yanıtlarken, "mücadeleden kaçan biri olmadığını, savaşacağını" vurgulamıştı.
 
BBC Politika Muhabiri Nick Eardley, son gelişmeleri, "Bu, benzeri görülmemiş bir durum. İlk kez bir başbakan bu kadar kısa süre görevde kaldı ve İngiltere siyasetinde böyle bir kriz daha önce hiç yaşanmadı" diyerek yorumladı.
 
 
Muhalefet erken seçim istiyor
 
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, Liz Truss'ın istifasını açıklaması ardından, hızla erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulundu.
 
Starmer, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin artık seçmen desteğine sahip olmadığını belirterek, "İngiltere, Muhafazakarların canlarının istediği gibi yönetebilecekleri şahsi toprakları değildir" dedi.
 
Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi de erken seçim çağrısı yaptı.
 

Diğer Yazılarımız