Fıstıklı baklava üretimine ara veriliyor
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) fıstık fiyatlarındaki artışı protesto etmek için fıstıklı baklava üretimine bir süre ara vereceklerini açıkladı.

Baklavacılarla birlikte helvacılar, dondurmacılar ve lokumculara seslenen derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstık fiyatlarıyla ilgili şunları söyledi:
 
"Son bir ay içerisinde olmadığı halde don ve dolu bahane edilerek fıstık 240 liradan, günümüzde 440 liraya çıkmıştır. Bu piyasa tarafından kabul edilebilir bir rakam değildir. Fıstıkta kayıt dışılık çok yüksek olmasından dolayı, üreticinin elinden tüccara geçtikten sonra, bazı tüccarlar kendi aralarında küçük alım satım yaparak fiyatları spekülatif bir şekilde yükseltiyorlar. Akabinde bu tüccarlar stokçuluk yaparak piyasadan fıstığı topluyorlar ve fıstık bu sene yok diye piyasaya korku salarak fiyatları yükseltiyorlar." dedi.
 
Dernek, çözüm önerisi olarak "fıstık için çiftçiye verilen desteğin araziye değil de, ürüne verilmesini, fıstığın tam olarak kayıt altına alınmasını, fıstık alım satımının ciddi bir şekilde denetlenmesini" talep ettiğini açıkladı.
 
Yıldırım, "Şeker fiyatlarındaki ciddi artış yüzünden geçtiğimiz günlerde devletimiz şeker ve şeker pancarı ithalatının önünü açtı ve serbest bıraktı. Aynı kararın fıstık için de uygulanmasını ivedi bir şekilde talep ediyoruz" dedi.

Diğer Yazılarımız