İmamoğlu, Bakan Turhan'a yanıt verdi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının ihalesine yönelik açıklamalarına yanıt verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar binalarının yan binalarının ihalesine yönelik açıklama yapan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yanıt verdi.

Dünya Ticaret Merkezi’ndeki Otobüs A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde kameraların karşısına geçen İmamoğlu, ” Dün akşam itibariyle sayın Ulaştırma Bakanı’nın yaptığı açıklamayla ilgili hem sizlerle hem de tabi halkımızla, özellikle İstanbullu hemşehrilerimle bu beyana dönük tespitlerimi, düşüncelerimi paylaşmayı önemli buldum. Dün Sayın Bakan’ın yaptığı açıklamayı, ne yazık ki ve ne acı ki, ihaleye giren malum şirketin avukatı mı yaptı, Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı mı yaptı, ben anlayamadım. Daha doğrusu bir fark göremedim. Bir avukat, bu ihalenin hediye edildiği bu şirketin sahibi olan kişiyi ancak bu kadar savunabilirdi. Ancak bu kadar savunma içerikli bir metin yayınlanabilirdi. Ben metni okuduğumda, ‘Emin misiniz? Açıklaması bu mu’ diye sorma ihtiyacı duydum. Üzüldüm. Türkiye Cumhuriyeti adına üzüldüm. Birincisi, Basın Müşavirliği’nin yapmış olduğu açıklama ve sonrasındaki bu açıklama, eğer sayın Bakan’ın direkt ifadesi ise bu çok büyük bir ayıp ve tarihe geçmiştir. Bakanlık eşittir bir vatandaşın avukatlığı durumuna düşmüştür, üzülüyorum. Çok yanlış yapmıştır.” dedi.

‘SERMAYE ARTTIRIMI ŞAİBELİ’

İhaleyi alan şirketin sermaye arttırımı ile ilgili olarak ise İmamoğlu,  “Daha internet sitesi olmayan, 10 bin lira sermayeli bir şirketin, bu ihaleyi alırken ikinci davet gününden bir gün önce 1 milyon liralık sermaye artışını yapması bile bir şaibenin önemli bir parçasıdır. Nasıl bir sinyal aldı? Nasıl bir uyarı aldı? Nasıl böyle bir ihtiyaç hissetti? 15 gün içerisinde değerli bir ispat olarak görüyorum bunu ve vatandaşlarımızın dikkatini önemle bu hususa çekmek istiyorum. Hani hep bahsettim ya; bir avuç insan. Sayın Bakan bu açıklamasıyla bir avuç insanın yanında olmayı tercih etmiştir, 16 milyon İstanbullunun değil. Çok acı bir açıklamadır. Neymiş? Efendim 4 milyon liralık iş yapma şartı varmış! Allah aşkına; burada 254 milyon liralık iş yapmış olan sadece Kültür A.Ş.’den bahsediyoruz. 4 firma konsorsiyumu var, bunların dördü de kamu iştiraki, İBB’ye ait. Sadece bir tanesinin 254 milyon liralık iş tecrübesi var. Siz, iş tecrübesinden bahsediyorsunuz ya da başka bahanelerden.” diye konuştu.

‘BU ÜLKENİN ATANMIŞ BAKANI BUNU SÖYLEYEMEZ!’

İmamoğlu, Ulaştırma Bakanı Turhan’a yönelik eleştirilerini “Yani bakar mısınız: ‘Birisi 100 bin TL vermiş, öbürüsü 350 bin TL vermiş!’ Bir bakanın, bu şekilde, ‘Çok para verdi. İhale ona verildi’ gibi açıklamalar yapması… Ki bu da yanlış. Bu da doğru değil. Niçin doğru değil? Zaten siz bizi, ikinci pazarlığa davet bile etmediniz. İhaleyi 2 aşamalı tarifliyorsunuz; birinci aşamada teklif alırsınız, ikinci aşamada o pazarlıkta nereye gidileceğini kimse bilemez. Bu kadar yanlış açıklamalar, ‘Daha fazla para verdi’ vesaire gibi açıklamalar yapmak; hangi motivasyon? Üzülüyorum. Bu ülkenin atanmış bakanı olan kişi bunu söyleyemez. Bu mümkün değil.” şeklinde sürdürdü.

‘O FOTOĞRAF ANLAMLI HALE GELMİŞTİR SAYIN BAKAN’

Bakan Turhan’ın basına yansıyan fotoğrafına da değinen İmamoğlu “Artık o fotoğraf çok anlamlı hale gelmiştir Sayın Bakan! Sizin makamınızda çekildiğiniz o fotoğraf çok anlamlı hale gelmiştir. Şaibeyi çok daha büyütmüş durumdasınız. Açıkçası 16 milyon insan adına bu şehrin kültürüne, sanatına bir motivasyon olarak odaklanacağınıza, bir kişinin, bir avuç insanın, kim olduğu belli olmayan, ne yapacağını bilmediğimiz… Ben bilmiyorum. Belki siz daha bilgi sahibisiniz bu konuda. Şaibeyi büyütüyorsunuz. Buna motive olmanız… TCDD’nin itibarını zedelemekmiş. TCDD’nin itibarını yeterince zedelediniz zaten. Bugüne kadar işlemlerinizde, yaptığınız işlerde, kazalarda zedelediniz zaten. Ama daha büyük zedelemeyi, TCDD’nin tarihi iki simgesini, Sirkeci ve Haydarpaşa’yı herhangi birine, bilmediğiniz birine vermeyi tercih ederek, tercih etmeye çalışarak siz yapıyorsunuz. Bizim de vazifemiz, büyük bir sorumlulukla size engel olmak olacak. Bu tarihi binalarımıza sonuna kadar, İBB olarak aslanlar gibi sahip çıkacağız. Ve günün birinde çok utanacaksınız. Bu yaptıklarınıza çok utanacaksınız Sayın Bakan.” diye konuştu.

Diğer Yazılarımız