İngiltere'de 'sessiz bulaş' uyarısı
İngiltere'de rastgele korona virüsü testi yapılan kişilerin verilerinden asemptomatik vakalara dair karanlık bir sonuç çıktı. Buna göre, vakaların yüzde 86.1'i, test yaptırdıkları gün hiçbir semptom göstermiyordu. Araştırmacılar, 'sessiz bulaş' uyarısında bulunup daha fazla test çağrısı yaptı.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, korona virüsü salgınında mümkün olduğunca çok test yapmanın ve asemptomatik vakaların test edilmesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Araştırma kapsamında incelenen vakaların yüzde 80'inden fazlasının, test yaptırdıkları gün hiçbir semptom göstermediği saptandı. Araştırmacılar, asemptomatik veya presemptomatik kişilerden kaynaklı 'sessiz bulaş' uyarısında bulundu.

 

ÜÇ TEMEL SEMPTOMUN HİÇBİRİ YOKTU

University College London'da (UCL) yapılan araştırmada, İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin nisan-haziran arasında rastgele test yaptığı 36 bin kişinin verileri incelendi. Bu örneklemde sadeve 115 test pozitif çıkmıştı. Ancak bu pozitif kişilerin yüzde 86.1'i, test yaptırdıkları gün Covid-19'un ana semptomlarının (öksürük, ateş, tat-koku kaybı) hiçbirini göstermiyordu. 115 pozitif kişi bu semptomları gösteren kişilerin sayısı 16'ydı (yüzde 13.9).

 

'SEMPTOMSUZLARI YAKALAMADAN KONTROL EDEMEZSİNİZ'
 
Araştırmanın yazarlarından biri olan epidemiyoloji ve sağlık verileri profesörü Irene Petersen, 'sessiz bulaş' uyarısında bulundu. Petersen, "Şu anda semptomları olan kişilere odaklanılıyır ama asemptomatik veya presemptomatik kişilerin tamamını yakalamıyorsanız, salgın patlamalarını kontrolden çıkmadan önce, zamanında bastırmak gerçekten çok zor olabilir" dedi.
 
ÜNİVERSİTE VE İŞ YERLERİNE UYARI

 

Petersen, enfekte olduklarını fark etmeyen kişilerden kaynaklı 'sessiz bulaş' riskinin altını çizerek üniversiteler ve kalabalık iş yerleri başta olmak üzere, genel olarak test sayılarının artırılması çağrısı yaptı. İngiliz profesör, üniversite öğrencilerinin test yapılmayan bir ortamda tatil için eve dönmelerinin büyük bir risk olduğunu da vurguladı.

Diğer Yazılarımız