İran’da Mehsa Emini protestolarında ölü sayısı 40’ı aştı
İran’da başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceden ölen 22 yaşındaki Kürt kadın Mehsa Emini’nin ölümü üzerine başlayan protestolar ülke çapında devam ediyor.

 
Bir haftayı aşan protestolarda 40’tan fazla kişinin kolluk kuvvetlerince öldürüldüğü bildirilirken hükümet sert müdahaleden vazgeçilmeyeceğinin sinyalini verdi.
 
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü de 20 kentte protestoculara gerçek mermi sıkıldığına dair kanıt olduğunu açıkladı. Örgüt, yalnızca çarşamba akşamı aralarında üç çocuğun da bulunduğu en az 19 kişinin güvenlik güçleri tarafından silahla öldürüldüğünü bildirdi.
 
İran devlet medyasıysa 23 Haziran’da protestolarda 26 kişinin öldüğünü iddia etmişti.
 
Başka ülkelerde İstanbul’un da aralarında bulunduğu birçok kentte İranlı kadınlar, ülkelerindeki protestolara destek gösterileri düzenliyor.
 
Ülkenin batısındaki Uşnu kentinin büyük bir bölümünün göstericilerin kontrolüne geçtiğine yönelik haberler geliyor.
 
BBC’nin konuştuğu kentten kişiler çok sayıda İranlı yerel yetkilinin kenti terk ettiği ve güvenlik güçlerinin de geri çekildiğini aktarıyor.
 
İran Adalet Bakanı Gulam Hüseyin İlham da Mizan Online’da yer alan açıklamasında protestolara hoşgörü göstermeyeceklerini belirterek “Müsamaha göstermeden kararlı şekilde karşılık vereceğiz” dedi.
 
 
20 yaşındaki kadının ölümü infial yarattı
 
İranlı gazeteci Mesih Alinejad’ın aktardığına göre Emini’nin öldürülüşünü protesto etmek için sokağa çıkan ve başörtüsünü açtığı görüntüleri sosyal medyada gündem olan 20 yaşındaki Hadis Necefi, güvenlik güçleri tarafından açılan ateşte yüzü ve boynuna isabet eden altı kurşunla öldürüldü.
 
Necefi’nin ölümü sosyal medyada infial yarattı.

Diğer Yazılarımız