Kur korumalı TL, banka mevduatlarında dolarizasyonu yüzde 72'ye çıkardı
Türkiye'de Aralık ayında devreye alınan "Kur korumalı TL vadeli mevduat" (KKM), bankacılık sektöründe mevduatta dolarizasyonu arttırdı.

 
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, KKM devreye girdiği ilk hafta TL mevduatın KKM hariç toplam mevduat içindeki payı 37,35 seviyesindeyken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 27 Mayıs haftası verisinde KKM hariç TL mevduatın payı yüzde 28,15'e geriledi.
 
Döviz mevduatının payı ise KKM devreye girdiği ilk hafta KKM ile birlikte yüzde 62,05 seviyesindeyken 27 Mayıs itibariyle KKM ile birlikte döviz mevduatının toplam mevduat içindeki payı yüzde 71,84'e çıktı.
 
Haberde KKM'nin uygulanmaya koyulduğu ilk aşamada döviz kurunun sabitlenmesine yardımcı olsa da "son dönemde kurlardaki hızlı yükseliş ve şirketlerin maliyetler nedeniyle artan döviz ihtiyacı KKM’ye geçişlerin ivme kaybetmesine neden oldu" deniyor.
 
Analistler KKM ile döviz talebinin azaltılması hedeflense de "dövize endeksli olması nedeniyle" yine dolarizasyonu artırıcı etki yaptığını söylüyor.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Mart ve Nisan aylarında KKM dönüşleri için 16.3 milyar lira ödendi.

Diğer Yazılarımız