Libya'da petrol ihracatı 'sıfırlandı'
General Halife Hafter'e bağlı güçlerin petrol ablukası sürerken, Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) ülkenin en büyük petrol sahaları El Şerare ve El Fil'de 'fors majör' ilan etti. Şirket açıklamasında, ham petrol yüklemesinin durdurulduğu belirtildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de, General Halife Hafter’e bağlı güçlerin petrol sahaları üzerindeki ablukasının gölgesinde düzenlenen Libya konferansının bir gün sonrasında, ülkenin petrol ihracatı fiilen durdu. Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), ülkenin güneyindeki Fizan’da bulunan El Şerare ve El Fil petrol sahalarında ‘fors majör’ ilan ettiğini, ham petrol yüklemesini durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.
 
‘ABLUKA NEDENİYLE DURDURDUK’
 
Şirketten yapılan açıklamada, Şerare petrol sahasını Zaviye terminaline bağlayan boru hattı ile El Fil sahasını Mellitah terminaline bağlayan hattın abluka altına alındığı, bu nedenle iki sahada da ham petrol yüklemesinin yapılmadığı belirtildi.
 
El Şerare ile el Fil’de üretim yapılmaması, Libya’nın petrol ihracatının da durması anlamına geliyor. Zira geçtiğimiz cuma günü Hafter yanlısı aşiretlerin protestosu sonucunda beş limandan ihracat da durdurulmuştu. Libya Ulusal Petrol Şirketi protestolar nedeniyle, Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytina ve Sider limanlarından ihracatı durdurmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı.
 
SERRAC’DAN ‘HAFTER’E BASKI YAPIN’ ÇAĞRISI
 
Libya’daki iç savaşın diğer tarafı olan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başkanı Fayez Serrac ise petrol sahalarındaki ablukayı kaldırması General Halife Hafter’e uluslararası baskı yapılması için çağrıda bulundu. Berlin konferansının ardından Reuters’a konuşan Serrac, “Böyle giderse durum felakete dönüşür” dedi. Serrac, “Umarım yabancı ülkeler bu meseleyi takip eder” diye konuştu.
 
‘HAFTER’LE AYNI MASAYA OTURMAM’
 
Türkiye’nin de desteklediği Serrac, Hafter’in petrol gelirlerinin dağılımı konusunda yeni bir anlaşma önerisini de reddetti. Hafter’le bir daha biraraya gelmeyi de reddeden Serrac, “Şu benim için açık ki, diğer tarafla bir daha aynı masaya oturmayacağız” dedi.
 
LİBYA’NIN PETROL GELİRLERİ NASIL DAĞITILIYOR?
 
Libya’nın petrollerinin büyük kısmı, Hafter’in kontrol ettiği doğu bölgelerinde bulunuyor. Bununla birlikte, petrol gelirleri Trablus merkezli devlet petrol şirketi NOC üzerinden dağıtılıyor. NOC, Libya ekonomisinin belkemiğini oluşturan petrol ve gaz gelirlerini Trablus’taki Merkez Bankası’na gönderiyor. Merkez Bankası’ysa Serrac’ın hükümetiyle birlikte çalışmakla beraber, Hafter’in kontrolündeki doğu bölgelerinde bazı memurların maaşlarını ve diğer hizmetlerin bir kısmını karşılıyor.
 
NOC gelirlerin tüm ülkeye hizmet ettiğini ve ülkenin doğusuyla batısı arasındaki iç savaştan bağımsız bir dağıtım yaptığını savunsa da, Hafter tarafı bunu kabul etmiyor. Nitekim, Berlin konferansı öncesinde petrol sahalarını kapattıran aşiretler de, ülkenin doğusundan elde edilen gelirin batıdaki hükümeti ve ona yardım eden milisleri desteklemek için kullanıldığını savunuyordu

Diğer Yazılarımız