Sert düşüşle açılan borsada işlemlere iki kere ara verildi
Borsa yüzde 6.65 düşüşle işlemlere başlamıştı. Geçici aranın ardından işlemlerin 10.30’da tekrar başlaması bekleniyordu. Borsa 10.38'de tekrar işlemleri durdurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) sürpriz başkanı değişikliği sonrası piyasalardaki satış baskısından Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri de etkilendi. Yüzde 6,65 düşüşle açılan borsada, devre kesici uygulaması devreye girdi ve işlemler yarım saatliğine durduruldu. İşlemler yeniden başladıktan sonra kayıplar yüzde 8'nin üzerine çıktı. Ardından 2. kez devre kesici uygulaması devreye girdi. 
 
Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi, haftaya yüzde 6,65 kayıpla 1.427,33 puandan başladı. Açılış sonrası borsada devre kesici uygulaması devreye girdi. Borsada, işlemler yarım saatlik aranın ardından saat 10:30'da yeniden başladı. Yeniden başlayan işlemlerle BİST 100'deki kayıplar yüzde 7'yi aştı.
 
 
8 dakika süren işlemlerin ardından BİST 100'de ikinci kez devre kesici uygulaması tetiklendi. Devre kesici öncesinde BİST 100, yüzde 7 düşüşle 1.421,95 puandaydı.
 
Saat 11.08'de Borsa İstanbul'da, bugün işlemler üçüncü kez başladı. Devam eden satışlar sonrası BİST 100 Endeksi'ndeki kayıp yüzde 8'in üzerinde seyrediyor.
 
Yatırımcılara uyarı
 
Bu sırada borsadan yatırımcılara bir uyarı geldi. Uyarıda şu ifadeler yer aldı:
 
Borsa İstanbul A.Ş. olarak piyasalarımızın etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişini teminen Borsamız piyasalarında gerçekleştirilen işlemler gözetim faaliyeti kapsamında anlık ve sürekli olarak izlenmekte olup, yatırım kuruluşlarımızın ve yatırımcılarımızın mevzuata uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur. Aksi durumda, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsamız düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı, inceleme ve denetim faaliyetlerinin titizlikle icra edileceği hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Sitesine de erişelemedi
 
İşlemlerin kesildiği dakikalarda Borsa İstanbul'un sitesine erişimde de zorluklar yaşandı.
 
Ağbal etkisi
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, görevde kaldığı beş aydan kısa sürede 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı TCMB başkanlığı görevinden alırken, yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu'yu atadı. Görevden alma beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artışından sadece 2 gün sonra geldi.
 
Merkez Bankası'nda (TCMB) başkan değişimiyle, zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibilitenin yerini soru işaretlerine bırakmasıyla TL dolar karşısında dalgalanırken, çift haneye yakın tarihi bir değer kaybı yaşıyor.
 
Dün illikit piyasada 8.4850'ye kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne 8.05 civarında başladı. 7.7'ye kadar gerileyen dolar/TL saat 10.45’te 7.90 seviyesinden işlem gördü
 
 
 
Independent Türkçe, Reuters

Diğer Yazılarımız