Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden Ayasofya açıklaması
Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülme girişimi hakkında Yunan Ortodoks Kilisesi'nden de bir açıklama geldi. Yunan Ortodoks Kilisesi lideri Ieronymos, Ayasofya'nın müze statüsünün koruması çağrısında bulundu.

Yunan Ortodoks Kilisesi lideri İkinci Ieronymos, Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine ilişkin tartışma hakkında konuştu. İkinci Ieronymos, ‘Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürmeye cesaret edemeyeceği’ görüşünü savundu.
 
 
Yunanistan kanalı Mesogeios’a konuşan Ieronymos, “Ellerindeki tüm oyunları oynuyorlar. Bu da bir oyun daha. Böyle bir şeye cesaret edemeyeceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Daha önce “Ayasofya dünya mirası olan bir anıttır” diyen Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, 1500 yıllık yapının müze statüsünün kaldırılıp camiye dönüştürülmesinin ‘Hıristiyan ülkelerle devasa bir duygusal ayrışmaya yol açacağını’ söylemişti 
 
Kremlin'den Ankara'ya Ayasofya çağrısı:
 
 
Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi girişimi konusundan Kremlin’den Türkiye’ye çağrı geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bunun ‘Türkiye’nin iç meselesi olduğunu’ belirtti ancak bu konuda bir karar alırken Türkiye hükümetinin Ayasofya’nın önemini göz önünde bulunduracağını umduklarını’ söyledi.
 
PESKOV: TÜRKİYE’NİN İÇ MESELESİ
 
Peskov ilgili bir soruya yanıtında, “Bu konuda yorum yapamayız, zira bu Türkiye Cumhuriyeti’nin iç meselesi” dedi; “Sadece şunu söyleyebilirim ki (bir karar alınırken) tabii ki Ayasofya’nın dünya mirası statüsünün göz önünde bulundurulacağını umuyoruz” diye ekledi.
 
 
Peskov’dan hemen önce, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de ‘Ankara’nın yapının tüm dünya için önemini göz önünde bulundurmasını umduklarını’ dile getirmişti. Eş zamanlı olarak, Rus Ortodoks Kilisesi ve Moskova Patrikanesi’nden de “Ayasofya ibadethaneye dönüştürülmemeli” çağrısı yapılmıştı.

Diğer Yazılarımız