Bekaroğlu: Sarayın rüşvetçi danışmanları yargılanacak mı?
CHP’li Bekaroğlu, iş takibi ve rüşvet iddialarıyla gündeme gelen Cumhurbaşkanı danışmanları hakkında Devlet Denetleme Kurulu'nun harekete geçirilmesini istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, isimleri rüşvet ve manipülasyon iddialarıyla gündeme gelen Cumhurbaşkanı danışmanlarını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suskunluğunun nedenini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soran Bekaroğlu, rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları sonrası görevlerinden ayrılan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi, AK Parti MKYK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkanı Korkmaz Karaca ile bir başka Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu hakkındaki iddiaların araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu'nun harekete geçirilmesini istedi.
‘SORUŞTURMA AÇILMALI’

CHP’li Bekaroğlu, Karaca ve Taranoğlu hakkında vergi ve kara para incelemesi yapılması, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması ve Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Bekaroğlu şu sorulara yanıt talep etti:

Söz konusu haber, iddia ve yorumlar doğru mudur?

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi ve AKP MKYK üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Korkmaz Karaca’nın söz konusu iddia ve yorumların medyada yoğun olarak yer almasından sonraki istifası Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş midir? Bu konuda neden bir Cumhurbaşkanlığı açıklaması yapılmamıştır?

Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu halen Cumhurbaşkanı Danışmanlığı görevini yürütmekte midir? Kendisi istifa etmiş midir? Veya görevinden alınmış mıdır? Bu konuda da neden bir Cumhurbaşkanlığı açıklaması yapılmamıştır?

Sayın Cumhurbaşkanının kendisine direkt olarak bağlı çalışan bu şahıslarla ilgili iddia, itham ve haberler konusundaki fikri kamuoyunca merak edilmesine karşın Cumhurbaşkanlığı makamının bu konudaki suskunluğunun nedeni nedir? Sn. Cumhurbaşkanı bu iddialarla ilgili olarak bilgilendirilmemiş midir?

Medyada yer alan iddiaların doğru olup olmadığı konusunda adı geçen şahıslar Korkmaz Karaca ve Serkan Taranoğlu hakkında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde herhangi bir araştırma, inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?

Böyle bir çalışma başlatılmamış ise Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adı geçen kişiler hakkında gerekli araştırma inceleme ve soruşturma yapmak üzere başta Devlet Denetleme Kurulunu, diğer denetim ve yargı organlarını harekete geçirmeyi düşünmekte midir?

Bazı iddiaların doğru olup olmadığının araştırılması amacıyla söz konusu olaylarda isimleri geçen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun kendileri eşleri ve velayetleri altındaki çocukları hakkında 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca herhangi bir inceleme ve soruşturma yaptıracak mısınız?

Adı geçen şahıslar Cumhurbaşkanlığındaki söz konusu görevleri süresince özel sektörde iş takipçiliği, danışmanlık vb adlarla herhangi bir kazanç getirici faaliyette bulunmuşlar mıdır? Bu konunun da araştırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi incelemesi ile ilgili birimlerini, Mali Suçlar Araştırma Kurulunu (MASAK) harekete geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Sayın Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanlığındaki bazı danışmanlık ve politika kurulu üyeliklerine atama yaparken hangi kriterleri esas almaktadır? Bu kadrolara atama yapılmadan önce adayların özgeçmişi ve geçmiş dönem faaliyetleri hakkında bir araştırma veya güvenlik soruşturması yaptırılmakta mıdır? Bu konuda nesnel ve objektif ölçütlerin saptanması için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

06.09.2022 tarihi itibarıyla “Cumhurbaşkanı Danışmanı”, Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı”, Cumhurbaşkanlığı Kurul Üyesi” vb kadrolarda toplam kaç kişi Cumhurbaşkanlığında istihdam olunmaktadır? Bunlara 2018 Temmuz ayından itibaren ücret, harcırah, konaklama gideri, toplantı ücreti, vb adlarla yapılan ödeme miktarı nedir? Bunların kişi ve yıl bazında ayrıntılı dökümü nedir?

 

(DUVAR)

Diğer Yazılarımız