Dolar/TL ne kadar oldu?
Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatı başlaması ardından dolar/TL artan jeopolitik endişeler ve ABD'nin yaptırımı da barındıran açıklamalarıyla baskı altında kalmayı sürdürüyor. Güne 5.87 seviyesinde başlayan kur ilerleyen saatlerde 5.88 seviyesinin üzerine çıktı.

Türkiye sınır güvenliğini korumak için terör örgütleri ile kararlı mücadelesine devam ediyor. Dün öğleden sonra Suriye’nin kuzeydoğusuna Barış Pınarı Harekâtı’nı başlattı. Operasyonun yapılacağı uzun süredir belli olduğu için dolar/TL ilk etapta operasyona sınırlı bir yükselişle tepki verdi.

DOLARDA SON DURUM

Dolar/TL bugün saat 13.31 itibarıyla 5.8859- 5.8882 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

ABD’de Cumhuriyetçi Partililer, Türkiye’nin Suriye’ye karşı askeri harekat başlatmasının ardından Başkan Donald Trump’ın Suriye politikasını kınarken bazı vekiller Nato üyesi Türkiye’ye karşı “çok ağır” yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

Trump ise bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kürtleri yok edeceği konusunda endişeli olup olmadığını sorusu üzerine “Bu olursa ekonomisini yok edeceğim” dedi.

Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyretti. Bankacılar bu bandın kırılması için yurt dışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini belirtiyordu. Artan jeopolitik endişeler yükselişi tetikleyen sebep oldu.

Bankacılar hafta başından bu yana kamu bankalarının dolar satışlarının gözlendiğini ve bu nedenle de dolar/TL’nin 5.85 seviyesini aşmakta zorlandığını belirtti. Ancak operasyonun sonuçları ve başta ABD ile ilişkilere etkilerine yönelik endişelerle dolar/TL 5.87 seviyesinin de üzerini gördü.

BİR SONRAKİ SEVİYE 6 TL CİVARI

Rabobank stratejisti Piotr Matys, “Artan jeopolitik risk nedeniyle devlet bankalarının 5.85-5.84 bandında dolar sattığı belirtiliyor ancak bu bile kurun daha yüksek seviyelere gelmesini engelleyemedi. Bir sonraki izlenmesi gereken teknik seviye 6 civarı” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye Suriye’ye operasyon yapma konusunda yeşil ışık yakmış olsa da, planlanan saldırının çok abartılması durumunda NATO müttefiki Türkiye’yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmiş, sonrasında ise Türkiye’nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu söylemişti.

REUTERS

Diğer Yazılarımız