Dolar 7.40'ın altına indi
Yatırımcıların piyasadan yeni yıl öncesi büyük ölçüde çekilmesiyle hacimler düşük kalırken dolar/TL 7.40'ın da altına indi. Kur bugün 7.36 seviyesini gördü.

TCMB’nin faiz artışları, ekonomi yönetiminin TCMB adımlarını tamamlayıcı kararları ve son iki yılın aksine ortodoks politikalara piyasa dostu uygulamalara yönelileceği beklentileri TL’yi desteklerken, küresel risk iştahının da desteklediği dolar/TL 3 Eylül’den beri ilk kez 7.4’ün altına geriledi.

ABD’de kişi başı yardımın 600’den 2,000 dolara çıkarılması küresel risk iştahını bugün artıran etken oldu.

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,36'lık değer kazandı. Endeks 5,20 puan artışla 1.444,49 puana çıkarken, 1.448,49 puanla da tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Toplam işlem hacmi 13,7 milyar lira oldu.

TCMB’nin faiz artışları, ekonomi yönetiminin TCMB adımlarını tamamlayıcı kararları ve son iki yılın aksine ortodoks politikalara piyasa dostu uygulmalara yönelileceği beklentileri TL’deki değer kazancının ana nedenleri olarak görülüyor.

Öte yandan dün vergi ödemeleri kaynaklı kurumsal TL talebi bugün ise İngiltere ticaret anlaşması gibi etkenler de piyasaları destekler diğer gelişmeler.

Piyasada takip edilen bir diğer konu ise swap piyasasında negatif TL faizi. TL’nin Londra swap piyasasında gecelik faizi yabancı yatırımcı için cazip olarak kabul edilmeyen -%3.5’e kadar dün geriledikten sonra bugün de -%2 civarında seyrediyor. Yabancıların swap kanalıyla TL’de kalmasının cazip gelebilmesi ve Londra piyasalarında TL’nin gerçek faizinin oluşabilmesi için swap sınırlamalarının bir kez daha gevşetilmesi bekleniyor.

Bir bankanın Hazine masası yetkilisi, “Yeni bir haber akışı yok piyasada. Brexit sonrası STA ticaret için olumlu. TCMB’nin adımları sonrası beklenti yabancı girişlerinin artacağı yönünde ve TL pozitif. ABD’de kişi başı yardımının 600 dolardan 2000 dolara yükseltilmesi EM’leri pozitif etkiledi. TL biraz daha olumlu hareket ediyor” dedi.

Yabancıların yeni pozisyon alma istekliliği Aralık ayının son günlerinde her yıl olduğu gibi azalırken önümüzdeki yılın ilk günlerine ilişkin beklentiler ise TCMB’nin gerçekleştirdiği faiz artışları ve tamamlayıcı kararlarla iyimser kalmaya devam ediyor.

MERKEZ’İN KREDİBİLİTESİ ARTTI

Politika faizinde geçen hafta beklentilerin üzerinde artış yapan Merkez Bankası (TCMB) para politikasını kullanma kabiliyeti nedeniyle sorgulanan kredibilitesini artırırken TL’ye yönelik beklentilerde de genellikle iyimserlik hakim durumda.

TCMB politika faizini 200 baz puan artışla beklentilerin üzerine çekip %17’ye yükseltirken para politikasında sıkı duruşun, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğine dikkat çekti.

Dolar/TL dün vergi ödemesi kaynaklı kurumsal lokal döviz satışlarının desteğiyle düşük hacimde sert geriledi. Düşüş gelişmekte olan para birimleri ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Kur dün 7.41’e kadar geriledikten sonra günü 7.45 civarında tamamladı.

BDDK’DAN SWAP SINIRLARININ GEVŞETİLMESİ BEKLENTİSİ

Bankacılar swap piyasasında gecelik faizdeki dün belirginleşen düşüşün TL’ye yönelik artan yabancı ilgisinden kaynaklandığını ve TL’nin gerçek faizi yansıtması için BDDK’nın, yurt içindeki bankaların vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve türev işlemlerine getirdiği sınırlamaları bir kez daha gevşetmesinin bekliyorlar.

BDDK, 2018 yılındaki kur krizinden sonra TL’nin değer kaybını önlemek için yabancı para-TL takas işlemlerin hacmini sınırlamaya başladı. Yaklaşık iki yıl içinde Türk bankaların yabancılarla yaptıkları para swap işlemlerinin sınırı BDDK tarafından öz kaynakların neredeyse %1’ine düşürülmüştü.

Söz konusu dönemde TL swap getirileri gecelik vadede %1,000 seviyesini aşmıştı.

BDDK son olarak 11 Kasım’da bankaların pozisyon tutarının öz kaynaklarına olan oranı vadesine 7 gün kalan işlemler için %2’den %5’e, vadesine 30 gün kalan işlemler için %5’ten %10’a, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %20’den %30’a yükseltti.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan gerilediği 315/327 seviyesindeki seyrini sürdürüyor.

Diğer Yazılarımız