DSÖ'ye uluslararası soruşturma
Korona virüsünün dünyaya yayılma sürecinin ve ülkelerin bu dönemde attığı adımların incelenmesi çağrısında bulunan karar tasarısı Dünya Sağlık Asamblesi'nde kabul edildi. Karar, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavrının da incelenmesini öngörüyor.

 Korona virüsü salgınının küresel çapta ele alınış biçiminin bağımsız bir soruşturmayla incelenmesi çağrısında bulunan karar tasarısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi’nde oybirliğiyle kabul edildi. Avrupa Birliği’nin (AB) hazırladığı tasarı metni, Asamble’nin internet üzerinden 73’üncü toplantısında 194 üyeden hiçbirinin karşı çıkmaması sonrasında onaylandı.

METİNDE NE VAR?

Onay sonrasında uluslararası bir ‘tarafsız, bağımsız ve kapsamlı’ soruşturma başlatılması planlanıyor. Tasarıda, sadece Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) değil, genel olarak uluslararası çapta verilen yanıtın soruşturulması ve ülkelerin attığı adımların incelenmesi isteniyor. Virüsün kaynağının soruşturulması da talep ediliyor. Öte yandan, kabul edilen metinde, DSÖ’nün küresel sağlık çabalarındaki lider rolüne destek teyit ediliyor.

Daha önceden Avustralya ile ABD’nin hazırladığı ve Çin ile DSÖ’nün sert ifadelerle eleştirildiği karar tasarısı, AB’nin kaleme aldığı metinle yumuşatılmıştı. Bu yeni tasarıya, Rusya ile ABD dahil, 100’ü aşkın ülke imza atmıştı.

ABD ‘HEMEN’ BAŞLAMASINI İSTİYOR

Soruşturmanın ne zaman başlatılacağına dair kesin bir tarih belirlenmiş değil. ABD’nin DSÖ’deki misyonu ise kararın benimsenmesinden sonra yaptığı açıklamada, soruşturmanın ‘hemen’ başlaması çağrısında bulundu.

Bugünkü kararın, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün gece DSÖ’ye gönderdiği ültimatom mektubunun ardından gelmesi de dikkat çekti. Trump mektupta, çalışmalarını 30 gün içinde iyileştirme taahhüdünde bulunmaması halinde ABD’nin DSÖ’ye maddi desteğini kalıcı olarak kesme tehdidinde bulunmuştu.

Diğer Yazılarımız