İşten çıkarma yasağı 2 ay uzatıldı
Korona virüsü salgını nedeniyle işten çıkarma yasağı 17 Mayıs'a kadar uzatıldı. Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği uygulamasına ilişkin karar ise henüz verilmedi.
İş Kanunu uyarınca işten çıkarma yasağı, 17 Mart'tan itibaren 2 ay daha uzatıldı. Karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Korona virüsü salgını nedeniyle İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller', iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.
Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.
Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu düzenlemelerin süresi, 17 Mart'tan itibaren 2 ay daha uzatıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı'nı 2 ay süreyle uzatıyoruz" ifadesini kullandı.
ÜCRETSİZ İZİN ADI ALTINDA İŞÇİ ÇIKARTILIYOR
Kağıt üstünde işten çıkarma yasağı olmasına karşın özellikle hizmet sektöründe çalışan onbinlerce işçi, ücretsiz izin adı altında işinden olmuş durumda. Kanunda bu duruma yönelik bir düzenleme yapılmamış olması tepki topluyor.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ GÜNLÜK 47 LİRA
Ücretsiz izne çıkarılan kişilere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan İŞKUR tarafından yapılan ödemeye nakdi ücret desteği deniyor. Nakdi ücret desteği uygulaması kapsamında ücretsiz izine çıkartılan işçiye günlük 47,70 TL ödeme yapılıyor.
Sendikalar, kısa çalışma ve işsizlik ödeneği uygulamasının da uzatılmasını talep ediyor. Bu konuda henüz bir karar alınmış değil