Kıdem tazminatı gaspına kılıf buldular
Kıdem tazminatını fiili olarak kaldırmak isteyen hükümet, tepkiler üzerine bu kez Bilim Kurulu formülünü devreye sokmaya hazırlanıyor. Tasarıya karşı çıkan sosyal tarafların, bu kurul aracılığıyla ikna edilmesi hedefleniyor.
Çalışanların kıdem tazminatından üçte bir oranında kesinti yapılarak fona aktarılmasını getirecek olan düzenlemeye ilişkin hükümet yeni bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Salgın dönemindeki çalışmaları yürütmek üzere Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu’nun toplum üzerindeki etkisini göz önüne alan hükümet, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adını verdiği yasa hazırlığı için de benzer bir oluşumu gündeme getirdi.
Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe‘nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Türk-İş, Hak-İş ve TİSK temsilcileriyle yaptığı toplantıda, akademisyenler ve hukukçulardan bir bilim kurulu oluşturulması gündeme geldi. Kurulun, kıdem tazminatı ve TES’le ilgili çalışma yapması amaçlanıyor.
AKÇAY: TEHLİKELİ BİR GİRİŞİM
Ekonomist Ümit Akçay, söz konusu kurulun ‘çok tehlikeli bir girişim’ olacağını belirterek, “Sorumluluğu sözde ‘bilim kuruluna’ yükleyerek ilerlemeye çalışacaklar belli ki. O sözde ‘bilim kurulunda’ olmaya can atan niceleri var. Şimdiden söyleyeyim, rejimin ‘kullanışlı aptalları’ olmayın” paylaşımında bulundu.
KIDEM TAZMİNATI ÇEKİLEMİYOR
Hükümetin, İstihdam Kalkanı adını verdiği projeyle tartışmaya açtığı TES ile yüzde 8,33 olan aylık kıdem tazminatından yüzde 3 kesinti (yıllık 30 gün olan kıdem tazminatı hakkının 11 günü) yapılarak fona aktarılması öngörülüyor. Üstelik, fona aktarılacak kıdem tazminatı 60 yaşından önce çekilemeyecek. 60 yaşında ise tazminatın ancak yüzde 20’si alınabilecek. Geri kalan paranın ise aylık olarak belli oranlarda emekli maaşına yansıtılması amaçlanıyor.