RTÜK’ten ‘intihar’ uyarısı
RTÜK son günlerde yaşanan intiharlarla harekete geçti. Kurul, yayın organlarını uyardı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) son günlerde yaşanan intiharlara ilişkin yapılan haberlerle ilgili açıklama yaptı.

Yapılan haberlere ilişkin uyarılarını sıralayan RTÜK’ün açıklamasında, “Maalesef ki, birçok medya hizmet sağlayıcının, habere konu vatandaşlarımızın hayat hikâyelerini farklı fotoğraflar kullanmak suretiyle kamusal yayıncılık anlayışına uygun olmayan bir şekilde aşırı derecede dramatize ettikleri görülmüştür” denildi.

‘KELİMELER ÖZENLE SEÇİLMELİ’

Haber bültenlerinde kullanılan dile itina edilmesi gerektiğini ifade eden RTÜK’ün açıklamasında, “Konunun hassasiyeti göz önüne alınarak kullanılan kelimeler özenle seçilmelidir. Kişilerin yaşadıkları çeşitli problemler karşısında şiddet eğilimlerinin artması, kendilerine veya çevresinde bulunan başkalarına zarar vermeleri normalleştirilerek izleyiciye aktarılmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

‘HABERLERİN ETKİSİ SES EFEKTİ YAPILARAK ABARTILMAMALI’

RTÜK, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki, “Haber çerçevesini aşan, okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır” ifadelerini hatırlattı ve “Ancak, son dönemlerde ilgili yasalarla basın meslek örgütlerinin bildirgelerine uyulmadığı görülmüştür” dedi.

Yakın süreçte çalıştay gerçekleştirileceğini ve şiddet konusunda yayıncıların yanı sıra akademik uzmanlığı bulunan psikolog ve sosyologların bu çalıştayda bir araya geleceğini ifade eden RTÜK’ün uyarıları şu şekilde sıralandı:

– İntihar ve şiddet eylemleriyle ilgili haberlerin olayın yöntemi açıkça belirtilerek sıkça, uzun süre ve kurgusal betimlemeyle verilmesinin özendirici etki oluşturabileceği unutulmamalıdır.
– Bu haberler, izlenme oranını artırmak ya da dikkat çekmek amacıyla kullanılmamalıdır.
– Haberlerin etkisi, görüntü tekrarı, müzik ve ses efektleri yapılarak abartılmamalıdır.
– Haberde, bu tarz eylemleri çözüm yöntemi gibi gösteren, öven, haklı ya da meşru gösteren ifadeler ve görüntüler kullanılmamalıdır.
– Toplumsal şiddet olaylarını haberlere konu ederken, gerilimi artıracak nitelikteki görüntü, yorum ve ifadelerden kaçınılmalıdır.
– Haberlerde, bahse konu vakalara sebep olan depresyon ya da madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların tedavisinin olduğu özellikle vurgulanmalıdır.
-Haberlerde, İnsanların kendilerine zarar verme girişimlerinin kalıcı sakatlıklara, ağır bedensel hasarlara ve felç gibi rahatsızlıklara yol açacağı hatırlatılmalıdır.

Diğer Yazılarımız