Ukrayna'da yargılanan Rus askere ömür boyu hapis cezası
Ukrayna'da savaştan bu yana ilk kez yargılanan Rus askere bir sivili öldürmekten ömür boyu hapis cezası verildiği açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk kez ülke mahkemesinde yargılanan Rus askere ömür boyu hapis cezası verildi.
 
Reuters'in haberine göre, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de görülen davada 21 yaşındaki Rus asker Vadim Shishimarin, 28 Şubat'ta Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Chupakhivka köyünde 62 yaşındaki Oleksandr Shelipov'u öldürmekten suçlu bulundu. 
 
Davaya bakan hakim Serhiy Agafonov, Rus askerin daha yüksek rütbeli komutan tarafından verilen emri yerine getirdiğini ve kurbanın başına ateş ettiğini belirterek "Barışa, güvenliğe, insanlığa ve uluslararası hukuk düzenine karşı işlenen bir suç olarak mahkeme daha az ceza vermeyecek" dedi ve kararı açıkladı. 
 
 
Camdan kabin içerisinde tutulan Rus asker ise mahkemenin kararını başı öne eğik bir şekilde dinledi ve karar kendisine Ukraynaca'dan Rusça'ya çevrilerek aktarıldı. 
 
Uluslararası Barolar Birliği yöneticisi Mark Ellis, karara ilişkin "şaşırtıcı olmadığı" yorumu yaptı. Ukrayna'da esir alınan diğer Rus askerlerle ilgili yapılacak yargılamalara işaret eden Ellis, her yargılamada benzer ceza verilme olasılığının ise olmadığını söyledi

Diğer Yazılarımız