Boğaziçi’nde kıyım devam ediyor
Boğaziçi Ünversitesi'nde rektör protestoları 596 gündür devam ederken, eylemlerinden vazgeçmeyen akademisyenler bir bir işten çıkarmalarla ve derslerinin veto edilmesiyle karşılaşmaya başladı. Son günlerde çok sayıda akademisyen ya işten çıkarıldı ya da derslerine engel getirildi. Bu isimler arasında Emeritus unvanlı saygın profesörler de bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör değişimiyle başlayan akademisyenleri işten çıkarma süreci devam ediyor.
 
Son günlerde üniversitede işlerine ve derslerine son verilen akademisyen sayısı dikkat çekti.
 
 
MAHKEME KARARIYLA GÖREVİNE DÖNSE DE YİNE İŞTEN ÇIKARILDI
 
Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınma kararı daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen ve görevine dönen Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan, rektörlük kararıyla bir kez daha işine son verildi. Can Candan, görevden alma kararını bir kez daha yargıya taşıdı.
 
Can Candan'ın görevden alınmasının ardından Atatürk Enstitüsü'nün seçilmiş müdürü tarih profesörü Cengiz Kırlı'nın görev süresi bitmemesine rağmen görevinden uzaklaştırıldığı öğrenildi.
 
Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Mithat Alam Film Merkezi’nde görevli olan  Zeynep Ünal ve Elif Ergezen’in görevlerine geçtiğimiz haftalarda son verildiği öğrenildi.
 
 
EMERITUS UNVANLI PROFESÖRLERE BİLE ENGEL GELDİ
 
Üniversitede “Emeritus” unvanıyla onurlandırılan birçok tecrübeli akademisyenin de önümüzdeki dönem ders açmalarının veto edildiği bilgisine ulaşıldı.
 
 
Bu isimlerden birisi Nükleer Fizik profesörü Adjunct ve Emeritus Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpar Sevgen. Nükleer fizik ve müzik akustiği uzmanı, TÜBİTAK ödülü sahibi, kariyerine Atom Enerjisi Komisyonunda, fizikte Nobel adayı belirleme sürecinde ve dünyada çeşitli enstitülerde görevleri sığdıran Sevgen'in önümüzdeki dönem ders vermesinin veto edildiği öğrenildi.
 
Emeritus unvanlı profesörler A. Sumru Özsoy ve Zeynep İlsen Önsan'ın da ders vermelerinin veto edildiği edinilen bilgiler arasında.
 
Boğaziçi Üniversitesi'nde uzun yıllar hizmet veren sosyoloji profesörü Faruk Birtek ve  Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nükhet Sirman'ın da önümüzdeki dönem ders vermesinin veto edildiği öğrenildi.
 
 
REKTÖRLÜĞE 401 KEZ SIRT DÖNDÜLER
 
Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasıyla başlattıkları, istifasının ardından yardımcısı Naci İnci'nin göreve getirilmesiyle de devam ettirdikleri protesto nöbetlerini sürdürüyor.
 
Akademisyenler, rektörlüğe sırt dönme eylemlerinin 401'ncisi gerçekleştirdi. Rektör protestoları ise 596 gündür devam ediyor.
 
Aylardır, yağmur çamur dinlemeden “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyen akademisyenlerin, derslerine son verilerek veya işten çıkarılarak cezalandırıldığı düşünülüyor.
 
“BİZE YAPILAN ÇÖKME OLAYI”
 
Derslerine son verilen isimlerden olan, Boğaziçi Üniversitesi'nde 40 yılı aşkın görev yapan deneyimli akademisyen Faruk Birtek de bir rektörü protesto eylemine cübbesiyle katılarak açıklama yapmıştı. Birtek, şunları söylemişti:
 
*Bu bize yapılan çökme olayı, bize büyük hediyedir. Bizim burada harcımızı yoğunlaştırmıştır, temelimizi pekiştirmiştir.
 
*Burada fevkalede çalışma metodu olarak farklı olan bölümlerden insanlar, hocalar bir araya gelmiş. Öğrencilerimizle, mezunlarımızla, hocalarımızla Kurumumuz daha da yoğun bir kurum olmuştur.
 
*Bu sayede ilelebet yaşayacaktır. Bu bize bir hediyedir. İstikbal sevince yönelik. Bu olay çok mühim.
 
*Boğaziçi hakiki kurumsallaşmasını bu meydanda temin etmiştir. Onun için bu çökmeyi yapanlara müteşekkirim.
 
İşine defalarca son verilen Can Candan da eylemlere katılıp, eylemlerin görüntü ve fotoğraflarını sık sık sosyal medya hesabından paylaşıyordu.

Diğer Yazılarımız