İnternet neden yavaşladı, sosyal medyaya niye erişilemiyor?
Twitter, Facebook ve Instagram'a erişimde dün geceden bu yana sorun yaşanıyor. Kimi kullanıcılar WhatsApp ve Telegram'a erişemiyor, fotoğraf paylaşımı yapılamıyor
Twitter, Instagram ve WhatsApp'da erişim problemleri yaşanmaya başladı.
İdlib’te rejim kuvvetleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik yapılan saldırının ardından başlayan erişim sorunu devam ediyor.
İnternetin de yavaşlaması ile ilgili Türk Telekom iletişim merkezi çağrı merkezinden kullanıcılarına şu duyuruyu yaptı:
Değerli müşterimiz, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya kanallarına erişimde kesintiler yaşanabilmektedir. Aralıklarla bağlantınızı kontrol edebilirsiniz. Anlayışınız için teşekkürler.
Turkcell'in çağrı merkezinde de sosyal ağlara erişimde yaşanan sorunun Türkiye genelinde yaşanan bir durum olduğu ve konunun araştırıldığı belirtiliyor.
Twitter’a yönelik erişim engeli yönünde bir karar bulunmamakla birlikte internet erişim sorunlarını analiz eden NetBlocks, Türkiye’deki kullanıcıların yaşadığı Twitter erişim sorununu doğruladı.
"Twitter Türkiye genelinde Türk Telekom kullanıcıları için yerel saatle 23:30'dan itibaren kullanılamaz hale geldi" diyen kuruluş yaptığı açıklamada İdlib saldırıları sonrası sadece Twitter'a değil Instagram ve Facebook'a da erişilemediğini şu ifadelerle duyurdu:
İdlib askeri krizinin tırmanmasıyla Türkiye'de sosyal medya engellendi. NetBlock internet gözlemcilerinden alınan veriler Suriye'deki Türk ordusuna yönelik saldırıların ardından sosyal medya erişiminin bloke edildiğini doğruluyor. Sosyal medya platformları Twitter, Facebook ve Instagram'a dün gece 11.30'dan bu yana erişilemiyor. Veriler YouTube ve mesajlaşma programı WhatsApp'a yönelik sunucuların da kısmi olarak sınırlandırıldığını gösteriyor. Yayın yasağı olmamasına karşın kısıtlmaların Suriye'deki gelişmelerle alakalı olduğunu söylemek mümkün. Dün gece başlayan erişim sorunu cuma sabahından itibaren devam ediyor. Erişim ile ilgili sıkıntılar tıpkı 2016'da olduğu gibi savaş/çatışma zamanındaki medya erişim sorunlarını anımsatıyor. Barış Pınarı Operasyonu döneminin yanı sıra kısmi engellemeler ekim 2019'da da yine Suriye ile ilişkili olarak meydana gelmişti.
İnternet ve sosyal medyada gerçek zamanlı sorun ve kesintileri izleyen web sitesi DownDetector'de de Türkiye'deki internette erişim sıkıntısı olduğu belirtiliyor.
Erişim ile ilgili yaşanan sorunlara dair Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir açıklama yaptı.
Millet olarak çok kritik anlar yaşıyor, yüreğimizi yakan haberler alıyoruz.
Sosyal ağlar üzerinden yayılmaya çalışılan yalan haberlere karşı dikkatli olmamız ve sadece resmî açıklamalara itibar etmemiz son derece önemli. Aziz Milletimizi yanıltmaya yönelik haber ya da paylaşım yapan kişilerle ilgili tespitler Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'miz tarafından başlatıldı.
Yapılan tespitler adli merciler ile paylaşılarak yasal süreç başlatıldı. Gerçek hayatta suç olan her davranışın sanal ortamda da suç olduğunu unutmamamız gerekiyor.
Rabbim, Kahraman Ordumuzun yardımcısı olsun.
Independent Türkçe