İYİ Parti: Kanal İstanbul Montrö Antlaşması'nı tartışmaya açacak
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Kanal İstanbul projesinin Montrö Antlaşması'nı tekrar tartışmaya açabileceğini belirterek projenin ulusal güvenliği tehdit edeceğini savundu.
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Kanal İstanbul projesinin Montrö Antlaşması’nı tekrar tartışmaya açacağını söyledi. Uluslararası tartışmaya yol açacak Kanal İstanbul’u savunmanın basiretsizlik olduğunu ve taşları yerinden oynatacağını belirten Çıray, “Recep Tayyip Erdoğan’ın çılgın projesi diye adlandırılan Kanal İstanbul projesi bize göre tam anlamıyla dış mihrakların ekmeğine yağ sürme projesidir. Boğazlardaki trafiğin önüne geçmek amacıyla yapılması planlandığı söylenmektedir. Ancak, boğaz trafiğinin üç yıllık blançosuna bakıldığında 2017 yılında 42 bin 978, 2018 yılında 41 bin 103, 2019 yılında 30 bin 352 gemi boğazdan geçmiş, yani her geçen yıl boğaz trafiği azalmıştır. Hazırlanan ÇED raporuna göre de son 10 yılda boğaz trafiği gitgide azalmaktadır. Boğazı kullanma amacı açısından bakılırsa İstanbul Boğazı 30 km, Kanal İstanbul 45 km olduğundan bir avantaj söz konusu değil” diye konuştu.
‘MONTRÖ’YÜ TARTIŞMAYA AÇABİLİRLER’
Çıray, Kanal İstanbul’un hayata geçmesiyle birlikte ilgili diğer devletlerin ‘yeni bir durum hasıl oldu’ gerekçesiyle Montrö’yü tartışmaya açabileceklerine dikkat çekti. Çıray, “Büyük bir mücadele ile elde ettiğimiz avantajları yok etmek için ellerinden geleni yapacakları açıktır. Bu durumda Türkiye; taraf olsun olmasın, boğazlar ve Marmara denizi dolayısıyla olası krizlerde ganbot diplomasisine, yani Boğaz’da hasım tarafı caydırma amaçlı savaş gemileriyle karşılaşabiliriz” dedi.
‘ABD RAHATÇA KARADENİZ’E GİREBİLECEK’
ABD’nin Montrö Antlaşması’ndan rahatsız olduğunu ve serbestçe giremediği tek yerin Karadeniz olduğunu belirten Çıray, “Yeni projeyle birlikte Montrö Antlaşması’nın bozulması ABD’nin rahatça Karadeniz’e girebileceği anlamına geliyor. Kanal İstanbul’u serbestçe kullanan bir gemiye, Montrö’ye göre her iki boğaz ve Marmara Denizi bir bütün olarak ele alınırken bu bütünlüğü bozarsanız ‘Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazında ise Montrö rejimine tabisin’ de diyemeyeceksiniz. Bu durumda da Montrö fiili olarak uygulanamaz bir hale gelecektir” dedi.
‘BAHÇELİ BİLMEYEBİLİR AMA GENELKURMAY BAŞKANI BİLİR’
Projenin ülkenin ulusal güvenliğini de tehdit ettiğini ifade eden Çıray, “Açılacak olan İstanbul kanalının ülkemiz için bir diğer güvenlik riski ise olası bir savaşta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1. Ordusu ağır zırhlı birlikleri ile Trakya’daki askeri birlikler arasındaki irtibatın köprüler üzerinden kesilebilecek olmasıdır. Bunlar ada haline gelen İstanbul’u zor duruma sokacaktır. Bunları Sayın Bahçeli bilemeyebilir ama Genelkurmay bilir. Kanal İstanbul projesinin sadece bu gerçeklerle bile ülkenin hayrına olmadığı gün gibi ortadadır” diye konuştu.