Kabine bugün toplanıyor: Risk haritası güncellenebilir
Cumhurbaşkanlığı kabinesi AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Kabinenin ana maddesi normalleşmeyle birlikte artan koronavirüs vaka sayıları ve risk haritası olacak.
Covid-19 salgınında günlük vaka sayısı yeni normalleşme dönemiyle birlikte hızla artmaya devam ederken gözler bugün yapılacak olan kabine toplantısına çevrildi. Sağlık Bakanlığı'nın dün açıkladığı tabloya göre toplam can kaybı 31 bin 76 kişiye ulaştı. Türkiye'de son 24 saatte 220 bin 109 Covid-19 testi yapıldı, 29 bin 58 kişinin testi pozitif çıktı, 153 kişi hayatını kaybetti.
Ağır hasta sayısı 1968 oldu, 17 bin 164 kişinin Covid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 957 bin 93'e yükseldi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak kabinede ana gündem maddesi de artan vaka sayıları olacak. Bu kapsamda risk haritasının güncellenmesi ve ramazan öncesi yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi bekleniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda artan vaka sayıları, illerdeki son durum, risk haritası, yerli aşı çalışmaları ve alınabilecek tedbirlerle ilgili kapsamlı bir sunum yapacak.
Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan’ın haberine göre, önümüzdeki süreçte aşılama takviminin aşama aşama nasıl ilerleyeceği de detaylarıyla değerlendirilecek. Artan vaka sayılarıyla birlikte Koronavirüs risk haritasının ağırlıklı olarak “kırmızıya” dönmesi de kabinenin gündemindeki bir diğer konu olarak öne çıkacak. Bu kapsamda risk haritasının kabine toplantısının ardından güncellenmesi ve yeni tedbirlerle kısıtlama kararlarının hayata geçirilmesi bekleniyor.
SON TOPLANTIDA RİSK HARİTASI GÜNCELLENMEMİŞTİ
Her 15 günde bir güncelleneceği açıklanan harita, son Kabine Toplantısı'nda değiştirilmedi. 15 Mart'taki toplantı sonrasında Erdoğan, önlemlerin aynı şekilde bir süre daha devam edeceğini açıklamıştı.
1 Mart'ta 9 bin 891 olan vaka sayısı 15 Mart'ta 15 bin 503'e, 27 Mart'ta ise 30 bin 21'e yükseldi. Ağır hasta sayısı da bin 215'ten bin 886'ya yükselmiş durumda.
GÜNDEMDE 'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ' DE VAR
AB Zirvesi’nin ardından Türkiye ile ilgili açıklanan rapor da kabine gündeminin bir başka önemli başlığı olacak. Bu çerçevede ABD ve AB ile yeni dönemin ele alınacağı kabinede, kadınlar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının da değerlendirilmesi planlanıyor.
Erdoğan, sözleşmeden çıkılmasıyla ilgili yapılan tartışmalar üzerine, “Atılan adımlar tamamen yasal. Kararımızı verdik. Gireriz, girdiğimiz gibi de çıkarız. Üç ay sonra buradan çıkmış olacağız, bu kadar basit” demişti.
Toplantıda ayrıca Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki son durum da ele alınacak. Merkez Bankası Başkanlığındaki görev değişiminin ardından yapılacak ilk kabine toplantısında ekonomideki son durumun, Ekonomik Reform Paketinin uygulama takviminin ve kurlarda yaşanan dalgalanmanın da ele alınacağı belirtiliyor.
Kabinede ele alınan başlıkları ve alınması muhtemel önlemleri Erdoğan, Millete sesleniş konuşmasıyla kamuoyuna duyuracak.