Sisi'yle tokalaşan Erdoğan: Yeniden niye başlamasın?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp tokalaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'dan dönerken gazetecilere “Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık” dedi.
 
İki liderin sadece el sıkışmadığı, bir zirvenin de gerçekleştiğini ilk olarak dün Cairo 24 internet sitesi yazmıştı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlarla başlamış olan sürecin daha üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşınmasını istediklerini, liderlerin bir araya gelmesindense halkların geçmişteki birlikteliğinin daha önemli olduğunu söyledi:
 
“Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız.
 
“Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.”
 
 
9 yıldır en üst düzey temas
Türkiye bir süredir Orta Doğu ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme faaliyetlerine girmiş, daha önce gerilim içinde olduğu Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail gibi ülkelerle karşılıklı adımlar atmış, fakat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’la geçen yıl başlayan normalleşme sürecinin çok yavaş ilerlemesinden şikayet etmişti.
 
Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri, 29 Ekim’de verdiği bir söyleşide Türkiye’yle normalleşme sürecine, Türkiye’nin Libya politikalarında bir değişiklik olmaması nedeniyle devam etmediklerini söylemişti.
 
2013’te Mısır’da ordunun Müslüman Kardeşler yönetimini darbeyle devirmesinin ardından, Türkiye ve Mısır karşılıklı olarak büyükelçilerini çekmişti.
 
Erdoğan ile Sisi arasındaki tokalaşma, Mısır'daki darbeden 9 yıl sonra, geçen sürede iki ülke arasındaki en üst düzey temas oldu.
 
Geçen hafta Endonezya'daki G20 Zirvesi'ne katılan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Mısır ve Suriye'yle ilişkilerle ilgili bir soruya, "Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz" yanıtını vermiş ve eklemişti:
 
"Şu anda Türkiye olarak, bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza o şekilde devam edebiliriz.” 
 
Erdoğan daha önce Sisi'yi "Katil", "Zalim" ve '"Darbeci" gibi sert ifadelerle hedef almış; Mısır'daki darbeyi protesto etmek amacıyla Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan "Rabia" işaretini "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet" anlamıyla kullanmıştı.
 
3 yıl önce katıldığı bir televizyon programında “Beni Sisi'yle barıştırmak isteyenler var. Asla kabul etmiyorum, etmem de" diyen Erdoğan, 23 Haziran 2019'da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi ise "Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?" ifadesini kullanmıştı.
 
 
Muhalefetten tepki
 
Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesine muhalefetten peş peşe tepki geldi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, "Erdoğan 'katil ve firavun' dediği Sisi ile el ele, göz göze gayet mutlu” dedi.
 
İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Erdoğan'ın, tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi söylediği sözleri hatırlatarak, "Bugün Katar'daki fotoğraftan anlaşılan artık Sisi denilmiş. Şimdi Binali Yıldırım ne olacak?” yorumunda bulundu.
 
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise "Ülkemizin çıkarlarını ve itibarını korumak için hiçbir ülkeyle ilişkilerimizin kesilmemesi en doğrusudur. Ancak bundan da önemlisi ülkemizin itibarının bu şekilde ayağa düşürülmemesidir" dedi ve ekledi:
 
"Bütün muhalefeti yıllarca Sisi olmakla suçlayıp, defalarca Sisi'ye 'Katil' deyip 'Masasına bile oturmam' diye tafra yapıp, ardından da gayet mutlu ve gülen bir yüzle elini sıkmak milletimizin haysiyetine hakarettir."
 
 
Diplomatik ilişkiler 9 yıldır maslahatgüzar düzeyinde
 
Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 9 yıldır maslahatgüzar düzeyinde sürüyor.
 
İki ülke arasında Mayıs 2021'de, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları görüşmek üzere keşif görüşmeleri yapılmış ancak görüşmeler henüz sonuçlanmamıştı. 
 
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri geçen ay, Türkiye'yle normalleşme süreci kapsamında gerçekleşen görüşmeleri tek taraflı olarak askıya aldıklarını duyurmuştu.
 
Şukri, bu karara gerekçe olarak, "Türkiye'nin Libya politikasında değişiklik olmamasını" göstermişti.
 
Mısır, Türkiye ve Libya arasında geçen ay imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasına tepkili.
 
Şukri, Libya'da Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve başkent Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekerek, Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalama yetkisi olmadığını öne sürmüştü.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 2 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Mısır ile normalleşme sürecine girdik. Bu ikili bir süreç. Mısır ilişkileri normalleştirme konusunda samimiyse adım atar. Normalleşme yavaş gidiyor ama bu bizimle ilgili değil" demişti.
 
 

Diğer Yazılarımız