"Yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin korona virüsü (Covid-19) salgınıyla yönelik çalışmalarının başarılı olduğunu söyleyen Fahrettin Koca, “Salgınla mücadelemiz başarıyla sürüyor. Bundan kuşkunuz olmasın. Türkiye’nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa salgının ne anlama geldiğini ya bilmiyor ya da bildiği kadarını da siyaseten unutmayı tercih ediyor. Tarihte düz çizgi halinde seyreden salgın olmamıştır. Vakaların azalması yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemiştir. Önemli olan mücadelede istikrardır” dedi.
Günlük test sayısının 100 bine çıkabileceğini belirten Koca, “Koronavirüse karşı geldiğimiz noktayı özetlemeye çalışayım. Bildiğiniz gibi günlük tabloda test sayısı, yeni hasta sayısı, ağır hasta sayısı öne çıkan başlıklardan üçüdür. Yeni hasta sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasından sonra 3 Ağustos’ta günlük 41 bin olan günlük test sayımız, dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek” diye konuştu.
Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:
EVDE TEDAVİDE YENİ BİR UYGULAMAYA GEÇİYORUZ: Kronik hastalığı olmayan, yaşı genç, hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişiler, evlerinde izole olarak istirahat etmekte ve planlanan tedaviyi uygulamaktadırlar. Sağlık ekiplerimiz bu kişilerle tedavi ve izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve 14’üncü günlerde irtibat kurmaktadır. Evde tedavi olanlar için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz “tele tıp” denilen sistem sayesinde hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak.
İLAÇ TEDARİKİNDE SIKINTIMIZ YOK: Türkiye hastaların Covid-19 tedavisini erken aşamada başlatmaktadır. Tedaviye erişim çok kolaylaşmıştır. Böylece riskli gelişmelerin önü alınmaktadır. İlaç tedarikinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine 4 firma tarafından başlanmıştır. Tanı testlerinde olduğu gibi ilaç ve tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz.
EN ÖNEMLİ GÖSTERGE AĞIR HASTA SAYISI: Salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayısıdır. Dün ağır hasta sayımız 686’ya ulaştı. Bu gruptaki hastalarımız, çoğunlukla kronik hastalığı olanlar kişilerle büyüklerimizden oluşmaktadır. En üzücü sonuçları bu hasta grubunda görmekteyiz. Tedavileri gerçekten büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Kontrollü sosyal hayatın üç basit kuralı olan maske, mesafe, temizlik kuralına uyarken bizler sadece hastalığın yayılmasını önlemiyoruz. Ağır hasta sayısını, vefat sayılarını azaltıyoruz. Çekilmesi muhtemel acı ve ıstırapları önlüyoruz.
FİLYASYON EKİBİ SAYISI ARTTI: Türkiye salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok büyük yararlarını gördü. Filyasyon ekiplerimiz dünya televizyonlarına konu aldı. Bu başarı devam ediyor. 1 Temmuz’da 7 bin 507 olan filyasyon ekibi sayımız 9 bin 344’e çıktı. Her filyasyon ekibimizde bir hekim görevlendirdik. Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranımız, son 45 gün içinde yüzde 98.9’dur.
SİVAS VE URFA KISA SÜRE SORUN YAŞADIK: Sivas ve Urfa’da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım hasta doluluğu dışında bir sorunla karşılaşılmamıştır. Covid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7’dir.