Bizim Yunus;sabır, hoşgörü, cömertlik, iyilik, fazilet gibi değerleri anlattığı şiirleriyle yüzyıllardır insanlığa ışık saçıyor, öğütleriyle yol göstermeye devam ediyor. Hakk’a yürüyüşünün 700. yılı anısına UNESCO 2021 yılını ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan etmişti. Cumhurbaşkanlığı tarafından da ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte Eskişehir başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada düzenlenen birçok etkinlikle anıldı Bizim Yunus... 2021 yılı içerisine yayılan, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan bu etkinlikler büyük bir ilgiyle takip edildi ve insanlığa Yunus Emre’nin felsefesi anlatılmış ve aktarılmış oldu.

 

Yunus Emre, her yıl 6 Mayıs’ta Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki makamındaYunusEmre Kültür ve Sanat Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Ancak Mihalıççık Belediyesi Yunus Emre adına yapılan çalışmaları taçlandırmak için bir adım daha attı. Yunus Emre’yi gerek yurt içinde gerekse yurtdışında yaptığı çalışmalarla dünyaya tanıtan kişi ve kurumlara her yıl 6 Mayıs gününde Mihalıççık Belediyesi tarafından ‘Onur Ödülü’ sunulacak.  Ödüle değer görülen isimler ise büyük bir titizlikle oluşturulan, alanında uzman isimlerin yer aldığı bilim kurulu tarafından seçilecek.

 

Bu yılın onur ödülüne layık görülen isim ise dünyaca ünlü bilim insanı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ oldu. Türk bilim dünyasına yapmış olduğu katkıların yanında dünyada da en önemli Sümerologlarından biri olarak gösterilen Muazzez İlmiye Çığ’a ödülünü ise Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum takdim etti. Başkan Çorum aynı zamanda Mihalıççık ilçesinin halı dokuma, heybe dokuma, çömlekçilik gibi el sanatlarıyla da öne çıktığını belirterek Mihalıççıklı kadınların kendi elleriyle hazırladığı keçe ve ipek karışımı çantayı Muazzez İlmiye Çığ’a hediye etti.

 

Kendisine sunulan ödülün bilime ve bilim insanlarına verilen değerin bir göstergesi olduğunu belirten Muazzez İlmiye Çığ ise büyük bir mutlulukla ödülü aldığını ifade etti.  Yunus Emre’nin ‘İlim İlim Bilmektir’ şiirini okuyarak bir kez daha Yunus’u yad eden ünlü Sümerolog, Yunus Emre’nin şiirlerinin Anadolu ve Türk dili için önemine vurgu yaptı. Kendisine hediye edilen çantayı ise çok beğendiğini belirten Çığ, Mihalıççıklı kadınlara teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

 

Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, her yıl 6 Mayıs’ta verilecek olan Yunus Emre Onur Ödülü’yle ilgili olarak; bu ödülü almaya layık görülecek kişi ve kurumların seçiminde Yunus Emre’nin dünya görüşünün yurtta ve dünyada daha etkin tanıtılmasının birinci kuralları olduğunu söyledi. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarda bilim, bilgi ve akıl vurgusu ışığında, insanlığın esenliğini amaçlayan bilim ve kültür alanında yeterli ve değerli çalışmalara imza atmış olmalarına bakılacak, değerlendirmeler bu ölçütlere göre yapılacaktır dedi.

Diğer Yazılarımız